קבוצות עמיתים- משפחה אחת
אבי (שם בדוי) מתיישב בכבדות בפגישה החודשית של קבוצת הזוגות. אשתו מאושפזת במחלקה הפסיכיאטרית ולא יכלה להגיע היום. למרות שפציעתה בפיגוע התרחשה לפני 7 שנים, היא לא מצליחה להשתקם, כל בני הבית מושפעים מפחדיה וקשייה לתפקד.את ע נין אישפוזה הם מסתירים, אף אחד מבני משפחתם או חבריהם לא יודע על האישפוז, רק כאן בקבוצת העמיתים , בקבוצת השווים הוא מסוגל לספר ולשתף במה שעובר עליו, “רק כאן מבינים אותי , מקבלים אותי" הוא יאמר מאוחר יותר, ויחוש איזושהי הקלה…
רבקה(שם בדוי) מתקשה להשלים עם חוסר התפקוד של בעלה בבית. מאז שנפגע הוא אינו עושה דבר בבית בו גדלים 4 ילדים שהצעיר ביניהם בן שלוש….היא חולקת את קשייה עם חברי קבוצת הזוגות בפגישתם החודשית. “גם אצלנו זה היה כך, מאז שבעלי נפגע ועד לפני שנתיים גם אני חוויתי קושי כזה": מספרת מרים (שם בדוי), “במשך שבע השנים מאז הפיגוע לא נקף בעלי אצבע בבית, tאולם משהו השתנה בשנתיים האחרונות, הוא יותר קואופרטיבי ומשתתף יותר במטלות הבית, הצלחתי להניע אותו לעשות משהו קטן, ואז הוא לקח על עצמו עוד ועוד מטלות….” כשבעלה של רבקה שומע את מרים ואת חוויות הפצועים האחרים בקבוצה שלא חוסכים ממנו את ביקורתם, הוא מתחייב להוציא את הילדים מהגן במשך כל יום עד לפגישה הבאה… רבקה מאוד מרוצה!! רק מאנשים שחוו פציעות פיזיות ונפשיות קשות הוא מוכן לקבל הכוונה וביקורת, רק הם להרגשתו ממש ממש מבינים אותו ואת קשייו.
מסתבר שלקבוצת השווים יש כח להשפיע על תפקודי חבריה יותר מאשר לאנשי מקצוע מיומנים ומנוסים…
פעם בחודש נפגשת קבוצה של 10 זוגות שאחד מבני הזוג חווה פיגוע, בקבוצה מתקיים שיח של אנשים המנסים לשמר זוגיות טובה, לגדל ילדים ולחיות טוב למרות הפגיעות הפיזיות והנפשיות שחוו.
בקבוצה דנים בסוגיות מעולמם הרגשי של זוגות, אך האירוע המכונן אותו כולם עברו לפני שנים לא מעטות, הפיגוע, והשפעותיו על חייהם מובן רק לנוכחים. הם קבוצה מחבקת ומחזקת, המאפשרת לחבריה לקבל תמיכה וגם לתמוך אחד בשני, רק הם, הנוכחים בקבוצה יכולים ממש ממש להבין את השפעותיו של הפיגוע על כל תחומי החיים ובמשך כל החיים,
רק הם יודעים שהצלקות שלהם לעולם לא יימחו ורק מי שהיה איתם בתופת ובעיקר בחיים שאחרי יכול ממש להבין את קשיים.
קבוצות עמיתים ידועות בכוחן המרפא בעולם הטיפול הנפשי, ידועה למשל הצלחת קבוצות הגמילה מסמים, אלכוהול הימורים וכד' המנוהלות על ידי נגמלים לשעבר , ידוע כי לקבוצות תמיכה של אנשים החווים קשיים דומים כמו קבוצות של חולי סרטן, חולים במחלות כרוניות, בני זוג של חולים כרוניים, הורים לילדים הסובלים מקשיים דומים ועוד…יש כוח ניכר והן מסייעות בריפוי ובעיקר בהתמודדות ביומיום עם הקשיים..
קבוצות התמיכה לזוגות מהוות המשך מבורך לסדנאות לזוגות שיזמה והפעילה עמותת משפחה אחת , הסדנאות הוצגו בכנסים מדעיים בינלאומיים וזכו להתענינות והערכה.
אין תחליף להערכתי לקבוצות התמיכה לזוגות של נפגעי הטרור, וליווי כזה הכרחי וחיוני למתמודדים עם השפעות הפיגוע עוד שנים רבות אחרי שהתרחש.
אירית גיל לב,M.S.W
מנחת הקבוצה וסדנאות לזוגות